EKB

EKB

EKB is ooit begonnen als paneelbouwer in Amsterdam. Erik Schoonbergen, vestigingsmanager bij EKB Groep B.V. omschrijft het bedrijf nu liever als ‘partner voor de Nederlandse maak- en procesindustrie’: “Al meer dan 50 jaar hebben we bij EKB een passie voor industriële automatisering. We bouwen nog steeds kwalitatief hoogwaardige besturingskasten, maar daarnaast leggen we vooral de focus op het bieden van automatiseringsoplossingen waarmee we de productiecontinuïteit van onze klanten kunnen waarborgen en hun productiekwaliteit verhogen, zoals Machine Vision, Robotics en Data analytics.

Waarom nemen jullie deel aan het Smart Suppliers netwerk?

“Door onze deelname aan het Smart Suppliers netwerk willen we bijdragen aan het verenigen van de Smart Industry in Noord-Holland en de samenwerking door de gehele maakketen heen. Daarnaast vinden we het uiteraard belangrijk dat de opleiding en instroom van technisch talent ook in de toekomst gegarandeerd blijft.”

Met welke innovaties zijn jullie bezig?

“We willen in samenwerking met de hogeschool InHolland (lectoraat robotica) en collega paneelbouwer Aqualectra een project opstarten voor het automatiseren en robotiseren van paneelbouw. Uiteindelijk werkt dit kostenbesparend en biedt het een oplossing voor het grote personeelstekort in de techniek. Eenvoudige, standaard werkzaamheden kunnen geautomatiseerd worden en daardoor kan je je personeel inzetten voor uitdagender en specialistisch werk, wat ook goed is voor de motivatie van de medewerker.”

Wat betekent duurzaamheid voor jullie bedrijf?

“Uiteraard zijn we ook met duurzaamheid bezig. Dit doen we bijvoorbeeld door in onze eigen productie de hoeveelheid restafval zoveel mogelijk te beperken, afval te recyclen en onze CO2 footprint zoveel mogelijk te beperken. Dit doen we door het plaatsen van zonnepanelen op onze panden en door elektrische auto’s te gebruiken voor ons vervoer. Onze oplossingen dragen ook bij aan de duurzame productie van onze klanten. Door automatisering en digitalisering van het productieproces wordt deze efficiënter, zodat er minder energie wordt gebruikt en er minder restafval is.”